MÁM ZA SEBOU UČŇÁK! JAKÉ TO BYLO?

Takové praktické školy nebo učňáky mají tu výhodu, že jejich studování bývá víc dobrodružství než nudná povinnost. Své o tom ví i absolvent oboru kuchař/číšník Jirka, který nám o svých dobrodružství řekl své.

Jirko, pamatuješ si, jak jsi školu vybíral?

No jasně, není to zas tak dávno. Výběr střední školy, zaměření a poznání jaká cesta je nejlepší pro náctiletého člověka není jednoduchý, ani já nebyl výjimkou. Navštívil jsem veletrh středních škol, který mi výrazně pomohl rozhodnut se pro obor kuchař/číšník. 

A jaké byly tvé začátky?

Začátky byly skvělé, učili jsme se technologické postupy pro nejrůznější světové pokrmy, jejich správné servírovaní a představení konečnému zákazníkovi z pohledu číšníka. Tenkrát mi přišlo zajímavé pozorovat, jak se každý žák přiřadil k nějaké určité specializaci jako je třeba barista, barman, šéfkuchař, cukrářka či třeba recepční. To byla jedna z věcí, která se mi líbila a zjistil jsem, že je to velice obsáhlý obor plný možností. 

Věřím, že jste se činnostem, které souvisely se studiem věnovali takřka pořád. Ale co nějaké praxe? Přeci nemohlo být pořád tak zajímavé si vařit jen tak pro sebe. (smích)

Praxe ve škole byla skvělá, dokonce i v hezké kuchyni, kde bylo spousta různého vybavení, se kterým jsme se mohli naučit správně pracovat. To samé platilo o číšnické praxi, ve které se člověk bavil s lidmi, byl v čistém prostředí a poslouchal hudbu, broukal si a vtipkoval s kuchaři a ostatními číšníky. V průběhu studia jsme pořádaly často rauty, kary anebo při dni otevřených dveří obsluhujeme ve škole. Další velkou zkušenostní byla praxe na odloučeném pracovišti Restaurace Hvězda. Měli jsme tam praxi každý rok pár týdnů. Dalším velkým plusem pro studenty byla možnost využít baristického nebo barmanského kurzu. Za ten čas ve škole byla také spousta možností seznámit se s lidmi, kteří mi do budoucna pomohli si najít práci, vyvarovat se chybám, které oni udělali ve svém “gastro” životě.

To zní skvěle, ale přeci jen, jak vypadala ta špatná strana mince?

No jo, nic není jenom zalité sluncem. Tím chci říct, že to nebyla jen procházka rozkvetlýmsadem. S takovou profesí jsou spojené nekonečné, mnohdy i více než 12hodinové směny, práce o víkendech, o svátcích, kdy se ostatní vaši kamarádi baví a vy čepujete svoje dvousté pivo. 

A co uplatnění? Poděkuje studentům jejich budoucí já?

Gastronomie je v dnešní době docela dobré prostředí pro uplatnění, pokud se vám v takové profesi daří. Na druhou stranu, práci si i jednoduše zamilujete a v dnešní době by se restaurační podniky mohli porvat o každého šikovného číšníka, servírku, kuchaře, kuchařku, ai za ty dlouhé směny vás dokážou hezky odměnit.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.